3 tip mudah untuk tingkatkan conversion rate website anda

Dikarang oleh;
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ads dah cun, CTR pun dah cun, tapi bila prospek masuk website terus keluar. Jadi apa nak buat bila jadi macam ni? Perbaiki website dulu boss.

So macam mana nak perbaiki website? Ini adalah beberapa tip mudah yang anda boleh cuba olah.

1. Website user friendly

Mudahkan hidup prospek dengan membina sebuah website yang senang untuk prospek guna dari masuk website sampai lah dia membeli. Website yang kemas dan flow yang clear akan meningkatkan conversion rate anda. Seterus mereka masuk ke website anda, mereka sepatutnya sudah tahu apa yang mereka perlu lakukan untuk membeli produk anda. Cuba berfikir dan letakkan diri anda sebagai seorang website visitor anda sendiri.

Photo by Christina Morillo from Pexels

2. Guna image/video berkualiti

Tolong guna gambar yang berkualiti dan video yang high resolution. Nak tahu kenapa? Kerana ianya akan akan effect kredibiliti anda sebagai penjual. Jika gambar yang digunakan low resolution dan nampak pecah, customer akan rasa kurang gemar dan kurang percaya pada anda. Ini kerana prospek hanya mahu membeli daripada penjual yang berkualiti dan boleh dipercayai. Sentiasa perlu ingat “first impression” customer terhadap website anda adalah sangat penting.

Photo by Andre Furtado from Pexels

Product description mudah faham

Deskripsi produk yang hambar dan terlampau panjang akan membuatkan prospek hilang minat untuk membeli. Copywriting di website perlu direct, mudah faham dan komprehesif. Anda boleh tulis deskripsi yang berjela panjangnya, tapi adakah prospek akan baca kesemua text tersebut? Ini kerana mereka masuk ke website anda untuk membeli dan bukan untuk membaca. Gunakan point penting sahaja dan susun struktur dengan sebaik mungkin. Sebuah website yang mudah faham akan membantu seorang customer untuk membuat pilihan membeli dengan lebih mudah.

Photo by Bruno Bueno from Pexels

Ini saja buat kali ini boss. Kalau mahukan lebih informasi apakah blueprint sebuah website ecommerce yang berjaya, sila standby untuk launch sale 26 Mac 2021 ini, dari 8pm – 11.50pm. Harga dibuka hanya RM197! Jadi pembeli terpantas & anda juga berpeluang menang hadiah-hadiah menarik! Click pada gambar dibawah ini kalau nak tahu apakah hadiah-hadiah menarik tu.

https://kedai.bootcamprevolusionline.com/

Belajar lagi dengan artikel ini:

3 audience anda harus retarget

Nak buat retargeting ads tapi ragu-ragu nak retarget pada siapa? Dah buat ads, tapi tak pernah buat retargeting ads? Ramai orang masuk

Penjualan berlaku di website, bukan di ads

Ramai daripada kita yang bersangka sales datangnya daripada Facebook Ads. Hakikatnya adalah tidak sama sekali. Ecommerce tidak semudah hantar satu iklan dan