Ada apa dengan Campaign Budget Optimisation (CBO)?

Dikarang oleh;
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kalau ada yang masih tak tahu apa kegunaan CBO ataupun Campaign budget optimisation, saya akan terangkan secara terperinci dalam blog kali ini.

Campaign Budget Optimisation (CBO) adalah sebuah feature didalam Facebook Ads Manager yang fungsinya adalah untuk memberi Facebook kebebasan untuk agihkan budget yang ditetapkan kepada ad set yang paling perform.

Untuk orang yang malas nak fikir berapa budget untuk setiap ad set, gunakan saja CBO.

Bagaimana ia berfungsi

Dengan fungsi CBO ini, Facebook akan agihkan budget dibahagian ad set dan Facebook akan cari ad set & ads mana yang paling performing. Kelebihannya disini adalah untuk mengelakkan pembaziran budget pada ad set atau ads yang kurang perform dan fokus pada yang performing sahaja supaya anda mendapat results yang paling bagus dengan budget yang anda set.

Sebaik-baiknya, gunakan CBO jika anda ada banyak ad set. Dengan cara ini, anda akan dapat tahu audience mana yang lebih efetktif.

Rumusan

Secara ringkasnya CBO ini adalah satu bentuk automation dalam Facebook Ads dimana anda tidak lagi perlu monitor satu per satu . Walau bagaimanapun, anda masih perlu pastikan kesemua settings dan organisasi campaign anda betul dan tepat

Kalau tak nak pakai CBO pun boleh, tetapi saya kurang gemar kerana perlu monitor satu per satu mana yang perform dan tidak dan mana perlu off atau on.

Photo by elnaz asadi on Unsplash

Kalau masih kurang faham boleh dapatkan Masterclass Facebook Ads sekarang.

Tapi kalau anda nak belajar mengenai Facebook Ads Conversion, boleh standby untuk pelancaran Masterclass Ecommerce Conversion pada 26 March 2021 nanti. Join waiting list sekarang supaya anda berpeluang untuk menjadi 10 pembeli terpantas dan menang hadiah-hadiah bernilai RM8390. Tunggu apa lagi boss? Click pada gambar dibawah ni sekarang!

https://kedai.bootcamprevolusionline.com/

Belajar lagi dengan artikel ini:

3 audience anda harus retarget

Nak buat retargeting ads tapi ragu-ragu nak retarget pada siapa? Dah buat ads, tapi tak pernah buat retargeting ads? Ramai orang masuk

Penjualan berlaku di website, bukan di ads

Ramai daripada kita yang bersangka sales datangnya daripada Facebook Ads. Hakikatnya adalah tidak sama sekali. Ecommerce tidak semudah hantar satu iklan dan