Alamak! Ad account disabled pulak!

Dikarang oleh;
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pada suatu hari yang indah, Roy bangun pagi. Dia makan nasi lemak dan minum teh tarik untuk breakfast. Dah selesai sarapan, Roy pun buka laptop dia. Roy nak check Facebook Ads dia ok atau tak. Tiba-tiba Roy punya ad account kena disabled! Roy pun runsing apa nak buat.

Photo by Nathan Cowley from Pexels

Jadi apa nak buat kalau ad account anda kena disabled?

Tolong Request Review atau Request Appeal. Jika anda tak buat salah atau langgar policy Facebook Ads, tak perlu takut.

Itu saja sebenarnya.

Tiada jalan singkat.

Tiada jalan mudah.

Mesti kena hadap dan tunggu Facebook untuk aktifkan semula Ad Account anda.

Ini adalah beberapa tips dari Boss Firdhaus Muntazar, cara untuk menjaga dan mengelakkan ads account dari kena disabled:

1. Jangan guna fake Facebook profile. Buat profile fake pun kena active jugak. Sebab FB nak tengok siapa yang manage account tu.

2. Kalau buat Facebook profile baru, tolonglah ingat email anda. Sebab Facebook profile lagi bagus kalau ada two-step authentication.

3. Kalau buat Page, tolonglah jangan buat Page ala kadar. Nak jual produk merah ke hijau ke, panas ke sejuk ke, halal ke haram ke – tolong lah buat content.

4. Page biarlah ada followers. Tak payah banyak pun takpe 10 pun cukup. Lagi bagus followers yang relevan dengan produk.

5. Dah buka Business Account baru, tolong buat Business Verification.

Rumusan

Meme by yours truly Izzul MK from Izzul’s brain

Ada banyak lagi tips yang ada. Kalau anda tak nak jadi macam Roy, dapatkan Masterclass Facebook Ads Bootcamp Revolusi Online. Kini lebih padat dan terperinci dengan topik-topik anda perlu tahu dan faham. Jom Boss!

Belajar lagi dengan artikel ini:

3 audience anda harus retarget

Nak buat retargeting ads tapi ragu-ragu nak retarget pada siapa? Dah buat ads, tapi tak pernah buat retargeting ads? Ramai orang masuk

Penjualan berlaku di website, bukan di ads

Ramai daripada kita yang bersangka sales datangnya daripada Facebook Ads. Hakikatnya adalah tidak sama sekali. Ecommerce tidak semudah hantar satu iklan dan