Apa itu Dynamic Creative?

Dikarang oleh;
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dynamic creative adalah sebuah tool dimana Facebook akan hantar kombinasi ad creative yang terbaik secara automatik. Ia menggunakan beberapa kombinasi komponen ads anda seperti gambar, video, copywriting, button CTA dan headline untuk disalurkan kepada target audience dan ia akan optimise mengikut kombinasi yang paling memberikan results.

Facebook hanya membenarkan anda untuk buat 1 saja ad dalam sebuah ad set dan Dynamic Creative hanya boleh digunakan untuk campaign jenis traffic dan conversions sahaja.

Photo by Magda Ehlers from Pexels

Cara setup Dynamic Creative ad

Seperti biasa, anda perlu create campaign yang baru dan pilih objective Traffic atau Conversions, namakan campaign dengan betul dan kemudian beralih ke bahagian Ad set dan anda akan nampak option untuk Dynamic creative. Click pada button slider untuk on. Mudah je kan?

Selepas click slider on tersebut, buat tetapan yang betul di bahagian budget, audience , placements dan optimisation dan delivery. Sesudah selesai boleh beralih ke bahagian ad pula.

Pilh sama ada anda mahu menggunakan image atau video dan pilih sebanyak 10 materials. Sesudah selesai membuat pemilihan ad creatives, pergi kebagian bawah dan isi details untuk primary text, headline, description, letakkan link dan pilih CTA yang anda mahukan. Jika anda mahu tambah beberapa lagi jenis copywriting click saja pada “add another option”. Anda boleh upload sebanyak 5 text, 5 headline dan 4 CTA button. Lengkapkan semua tu, ia akan auto generate 1,000 kombinasi. Senang hidup. Tak payah fikir.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Rumusan

Untuk mendapatkan results yang bagus, perlu sentiasa buat testing untuk menentukan variasi ads bagaimana yang paling bagus. Dengan menggunakan Dynamic creative anda tak perlu lagi pening kepala nak monitor setiap satu ads dan biarkan Faceboook sendiri yang tentukan variasi mana yang paling sesuai untuk audience anda.

Jika anda mahu belajar lebih lanjut tentang Dynamic creative, dapatkan Masterclass Facebook Ads sekarang. Click pada gambar dibawah.

https://bootcamprevolusionline.com/masterclassfacebookads/

Belajar lagi dengan artikel ini:

3 audience anda harus retarget

Nak buat retargeting ads tapi ragu-ragu nak retarget pada siapa? Dah buat ads, tapi tak pernah buat retargeting ads? Ramai orang masuk

Penjualan berlaku di website, bukan di ads

Ramai daripada kita yang bersangka sales datangnya daripada Facebook Ads. Hakikatnya adalah tidak sama sekali. Ecommerce tidak semudah hantar satu iklan dan