Mahukan sebuah ecommerce yang berjaya? Mesti ada 6 elemen ini

Dikarang oleh;
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Semua orang boleh mulakan sebuah perniagaan ecommerce. Ada modal, ada produk, ada website dah boleh jalan. Betul tak?

Tetapi hakikatnya adalah bukan semua ecommerce boleh survive dan berjaya dalam tahun pertama mereka. Ramai yang terlepas pandang 6 elemen penting yang akan saya huraikan didalam blog ini.

Elemen 1: Faham target market

Kenapa perlu faham target market? Sebabnya adalah prospek membeli dengan emosi. Ada satu research yang dilakukan oleh seorang pakai psikologi mengatakan

“Manusia akan 33x lebih cenderung untuk membeli sekiranya sesebuah jenama itu memberikan kelebihan emosi, identiti, sosial dan fungsi yang kuat kepada diri mereka.”

Erica Carranza, VP of Consumer Psychology, CMB

Betul tak apa yang dikatakan ini? Jadi kerja anda adalah untuk menyentuh emosi prospek dan berikan mereka sebab untuk membeli dengan anda. Sentuh emosi mereka dengan berikan solusi pada masalah mereka, buktikan yang produk anda lebih bagus dari yang lain dan buat mereka rasa mereka perlu ada produk anda.

Elemen 2: Website mesti mudah

Prospek dah tengok ads, dah baca copywriting dan dah memang berminat sangat nak beli. Bila prospek masuk website lepastu website pulak berterabur, memang confirm dia akan keluar dan terus jadi tak minat.

Anda pernah tak experience benda ni? Mesti pernah kan. Jadi tolong pastikan website anda senang digunakan prospek. Bila prospek masuk ke website mereka sepatutnya sudah tahu mana perlu click dan bagaimana untuk membuat pembelian.

Jika anda tak ada idea bagaimana untuk bina website yang mudah, perhatikan pesaing anda atau mana-mana website yang anda suka guna dan ambil inspirasi dari website mereka. Ni bukan tiru tapi hanya sekadar mendapatkan ilham sahaja.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Eh mana lagi 4 elemen?

Kalau anda nak tahu 4 lagi elemen penting untuk sebuah ecommerce yang berjaya, kenalah tunggu untuk pelancaran Masterclass Ecommerce Conversions pada 26 March 2021 nanti. Boleh boss?

Sementara tu jom join waiting list sekarang supaya anda berpeluang untuk menjadi 10 pembeli terpantas dan menang hadiah-hadiah bernilai RM8390. Hadiah untuk pembeli bertuah pun ada. Macam-macam ada!

Tunggu apa lagi boss? Click je gambar dibawah ini.

https://kedai.bootcamprevolusionline.com/

Belajar lagi dengan artikel ini:

3 audience anda harus retarget

Nak buat retargeting ads tapi ragu-ragu nak retarget pada siapa? Dah buat ads, tapi tak pernah buat retargeting ads? Ramai orang masuk

Penjualan berlaku di website, bukan di ads

Ramai daripada kita yang bersangka sales datangnya daripada Facebook Ads. Hakikatnya adalah tidak sama sekali. Ecommerce tidak semudah hantar satu iklan dan